21 Maj

Alveo a Nadciśnienie

Nadciśnienie – czyli stale lub okresowo podwyższone ciśnienie tętnicze skurczowe (górne) i rozkurczowe (dolne) – to jedna ze współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dotyka coraz większego odsetka coraz młodszych osób. Początkowo nadciśnienie przebiega niemal bezobjawowo. Mogą pojawiać się bóle i zawroty głowy, szum w uszach, nadmierna pobudliwość, bezsenność, męczliwość oraz uczucie kołatania serca czy zaczerwienieni twarzy. Jednak z uwagi na to, że są to objawy towarzyszące różnym stanom przejściowym organizmu, zwykle są bagatelizowane. Dopiero rutynowe badanie lekarskie bądź incydentalny pomiar może wskazać, że występują poważne nieprawidłowości. Z tego względu należy okresowo kontrolować wysokość ciśnienia, najlepiej w sytuacji powtarzającej się (o tej samej porze i na tej samej ręce, w stanie spoczynku, przynajmniej godzinę po posiłku), aby wartości wskazań ciśnieniomierza dawały się porównywać i były wiarygodne.

O nadciśnieniu mówi się, kiedy wartość ciśnienia skurczowego przekracza 140mm Hg, a ciśnienie rozkurczowe daje wynik ponad 90 mm Hg. Podstawowy podział wyróżnia nadciśnienie pierwotne i wtórne. Nadciśnienie pierwotne, tzw. samoistne, nie ma ustalonej przyczyny somatycznej, czyli nie powstaje w wyniku trwającej w organizmie choroby przewlekłej. Rozwija się bez wyraźnych przyczyn, a za najważniejsze czynniki zwiększające ryzyko jego powstawania uważa się genetyczne skłonności oraz czynniki środowiskowe. Nadciśnienie wtórne, tzw. objawowe – jak sama nazwa wskazuje – jest objawem i schorzeniem towarzyszącym innej choroby przewlekłej. Zdecydowanie częstszym przypadkiem jest występowanie nadciśnienia idiopatycznego, czyli pierwotnego. Większość przypadków obejmuje grupę osób w wieku 18-80 lat, jednak coraz częściej nadciśnienie jest diagnozowane u młodzieży do 18. roku życia.

Nadciśnienie – niezależnie od tego czy mające podłoże somatyczne czy samoistnie wygenerowane przez organizm – daje bardzo niebezpieczne objawy i prowadzi do kolejnych powikłań zdrowotnych, dlatego należy zdecydowanie przeciwdziałać jego powstawaniu oraz minimalizować jego oddziaływanie na organizm, kiedy już zostanie stwierdzone. Podstawą jest oczywiście zdrowy, uregulowany tryb życia. Ponieważ dla większości ludzi w krajach wysokorozwiniętych jest to zadanie nie do wykonania, należy przynajmniej zadbać o jak najlepszą kondycję organizmu, stosując zdrową dietę i suplementacje podstawowych, niezbędnych mikroelementów. Ich obecność w organizmie przyczyni się do poprawy odporności, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko powstania nadciśnienia oraz zminimalizuje ewentualne skutki i powikłania choroby nadciśnieniowej. Oczywiste jest, że długotrwałe przyjmowanie syntetycznych preparatów suplementacyjnych bardzo obciąża wątrobę i nerki – w konsekwencji, na dłuższą metę może stać się szkodliwe dla zdrowia. Z pomocą przychodzi sama natura, oferując mnogość esencji i ziół wspomagających pracę układu krążenia. Na rynku dostępnych jest coraz więcej preparatów zawierających naturalne składniki czynne, jednak i jakość i skuteczność bywa bardzo różna. Zdarzają się bardzo dobre preparaty jedno – lub kilkuskładnikowe, których spektrum działania jest ograniczone do minimalizowania skutków jednego schorzenia. Pośród preparatów w szerokim spektrum zainteresowania wciąż przeważają niestety preparaty witaminowe zawierające syntetyczne substancje czynne, których wchłanialność jest stosunkowo niska. Preparat Alveo (kup alveo na allegro) – jako środek oparty wyłącznie na naturalnych wyciągach roślinnych, jest w pełni bezpieczny nawet przy długotrwałym stosowaniu. Nadaje się do stosowania dla osób dorosłych, a także dzieci i młodzieży, ponieważ nie obciąża organizmu szkodliwymi produktami ubocznymi. Odpowiednia kompozycja aż 26 roślin sprawia, że substancje czynne w preparacie Alveo są tak dobrane, że wzajemnie wzmagają swoje dobroczynne oddziaływanie w organizmie. Dzięki temu ich skuteczność zwiększa się w stosunku do działania takich samych substancji stosowanych pojedynczo, a uboczne produkty przyswajania tych składników zostają zminimalizowane do zera – są również szybko i bezproblemowo wydalane z organizmu. W odniesieniu do nadciśnienia, preparat Alveo wykazuje wysoce skuteczne oddziaływanie w zakresie regulowania ciśnienia oraz pracy serca, wzmacnia naczynia krwionośne (poprawiając ich elastyczność), co ma niebagatelne znaczenie przy problemach z ciśnieniem krwi. Ponadto, oddziałując leczniczo na inne układy wewnętrzne – pokarmowy, nerwowy i immunologiczny – pośrednio zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia wtórnego.

Oprócz powyżej wymienionych sposobów wzmacniania organizmu, należy zadbać również o to, aby minimalizować wpływ czynników zewnętrznych. Profilaktyka nadciśnienia przynosi dobre rezultaty, jeśli pamięta się o:

  • utrzymywaniu prawidłowej masy ciała;
  • systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do wieku i możliwości kondycyjnych organizmu;
  • przestrzeganiu dobrze zbilansowanej, zdrowej diety – w tym szczególnie ograniczenie ilości soli i nasyconych tłuszczów w kuchni;
  • ograniczenie używek – alkoholu, papierosów, kawy i mocnej herbaty – oraz leków;
  • unikaniu stresu – zwłaszcza długotrwałego;
  • zwolnieniu” tempa życia najczęściej jak to tylko możliwe – w miarę możliwości pomaga stosowanie technik relaksacyjnych;
  • zapewnieniu odpowiedniej ilości snu o stałych porach.

Występowanie krótkotrwałego wzrostu ciśnienia u osób zdrowych nie jest jeszcze powodem do niepokoju. Epizody nadciśnienia mają miejsce dość często:

  • podczas wysiłku fizycznego;
  • w chwili nieoczekiwanego wystąpienia sytuacji stresowej;
  • w trakcie mierzenia ciśnienia przez personel medyczny – tzw. nadciśnienie „białego fartucha”.

Wówczas ciśnienie przekracza bezpieczne wartości graniczne, jednak po chwili normuje się i w kolejnych pomiarach oscyluje wokół prawidłowych wartości. Jeśli w kolejnych pomiarach nadal utrzymuje się stan podwyższonego ciśnienia, należy skonsultować wyniki z lekarzem. Jest bardzo prawdopodobne, że jeden lub więcej czynników ryzyka doprowadził do nadciśnienia pierwotnego. Czynnikami najbardziej zwiększającymi ryzyko powstawania nadciśnienia pierwotnego są:

  • genetyczna skłonność do nieprawidłowości w zakresie budowy naczyń krwionośnych;
  • skażenie środowisk;
  • wiek.

Nadciśnienie pierwotne stanowi 90 % ogółu przypadków choroby nadciśnieniowej. U pozostałych chorych, utrzymujące się wysokie ciśnienie jest wynikiem trwającego innego procesu chorobowego. Do najczęstszych przyczyn nadciśnienia wtórnego należą:

  • otyłość;
  • cukrzyca;
  • hipercholeterolemia;
  • ostry i/lub przewlekły stres – wywołany np. poważnymi urazami (oparzenia), w okresie okołooperacyjnym ( w szczególności u chorych z nowotworami);
  • choroby układu krążenia;
  • bezsenność;
  • nadciśnienie wywołane ciążą;
  • przewlekłe choroby nerek i tętnic nerkowych;
  • choroby gruczołów dokrewnych – schorzenia nadnerczy, choroby tarczycy (w szczególności nadczynność);
  • schorzenia neurologiczne – w szczególności jako powikłania guzów mózgu i urazów mózgu;
  • zespół obturacyjnego bezdechu sennego – objawiającego się między innymi chrapaniem (które do niedawna uważane było jedynie za uciążliwą, ale niegroźna przypadłość);
  • ciężkie zatrucia substancjami toksycznymi – amfetaminą, metalami ciężkimi etc.;
  • leki przyjmowane w związku z leczeniem innej przewlekłej choroby.

Zaniedbane nadciśnienie – pomimo bezobjawowego przebiegu przez pewien okres czasu – prowadzi do bardzo poważnych komplikacji zdrowotnych. Najczęstszymi następstwami długotrwale nieleczonego nadciśnienia są:

  • uszkodzenia nerek;
  • niewydolność mięśnia sercowego, zawał serca;
  • uszkodzenie wzroku;
  • zaburzenia czynności układu nerwowego – niedokrwienny udar mózgu, zespół otępienny itp.;
  • nadciśnienie złośliwe, polegające na szybkim wzroście ciśnienia do wartości krytycznych, przy których dochodzi do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia głównych naczyń krwionośnych i w konsekwencji do wielonarządowej niewydolności organizmu – jest to stan porównywalny z udarem lub zawałem – wymaga natychmiastowej hospitalizacji.
17 Maj

Czym charakteryzują się nietolerancje pokarmowe

Organizm człowieka jest uzależniony od bardzo wielu czynników, które wpływają na jego funkcjonowanie każdego dnia. Dlatego jako psychofizyczna całość człowiek musi szczególnie dbać o swój organizm i dostarczać mu jedynie takich elementów, które będą dla niego w pełni bezpieczne i zdrowe. W tym momencie niezwykle ważnym elementem wydaje się być to co spożywamy. Niestety nasze diety stały się niezwykle ubogie i w tym momencie coraz częściej nadmierna ilość chemii, która się tam znajduje sprawia, że nasz organizm jest zatruty i nie radzi sobie z tym co spożywamy.

nietolerancjaWiele razy słyszymy obecnie takie pojęcie jak nietolerancje pokarmowe. Słysząc takie stwierdzenie pewnie wiele osób zastanawia się nad tym co może kryć się za takimi słowami. Oczywiście można to wywnioskować z samej treści. Warto jednak na ten temat powiedzieć nieco więcej i zaznaczyć, że nietolerancje pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem bardzo wielu osób. Przede wszystkim ze względu na spożywane ogromne ilości konserwantów i chemicznych dodatków musimy zdawać sobie sprawę z tego, że prędzej czy później nasz organizm nie będzie w stanie poradzić sobie z tym co jemy. I tak właśnie pojawią się trudne do pokonania nietolerancje pokarmowe. Jest to sytuacja, w której po spożyciu pewnych składników nasz organizm nie będzie funkcjonował w taki sposób jak powinien. Najczęściej będzie to charakteryzować się objawami alergicznymi. W przypadki nietolerancji pokarmowej można się spodziewać, że pojawi się na skórze wysypka a także egzemy w postaci zaczerwienienia i innych elementów takich jak opuchlizna. Niekiedy do tego dojdą typowo pokarmowe objawy takie jak biegunka czy wymioty. Może się to wydawać dziwne, jednak te objawy nie pojawiają się u wszystkich osób. Gdy przypuszczam, że dotyczy nas nietolerancja pokarmowa powinniśmy zdecydować się na badania takiego stanu rzeczy. Prowadzi się specjalne testy, w ramach których można określić czy w naszym przypadku taki problem rzeczywiście istnieje. Jeśli chcemy sobie z nim poradzić powinniśmy zdecydować się na unikanie tych składników pokarmowych, które powodują u nas problemy o charakterze alergicznym. Jest to najlepszy sposób na to, by poradzić sobie z nietolerancją pokarmową i nie odczuwać przykrych skutków jakie za sobą niesie. Warto również udać się do lekarza specjalisty i z nim skonsultować ten problem, by przy jego pomocy również poszukać możliwie najlepszego rozwiązania dla swojego organizmu i układu pokarmowego, który zaczął odrzucać pewne posiłki.

12 Maj

Sok Noni – Antyutleniacze w holistycznym wydaniu

Suplementów diety na pierwszy rzut oka podobnych do soku noni na rynku jest całkiem sporo, ale mimo wszystko sok noni jest produktem uniwersalnym. Związane jest to z jego dwiema szalenie pozytywnymi cechami.

noni_owocPierwsza z nich odnosi się do faktu, iż sok noni jest prawdziwą bombą antyutleniaczową. Jego wprowadzenie do organizmu powoduje wyłapywanie ogromnej ilości wolnych rodników będących plagą we wszystkich tkankach. Wolne rodniki to substancje, które w sposób zupełnie przypadkowy reagują z różnymi strukturami w naszym ciele, głównie białkami, chociaż nie powinny tego robić. Utleniają je, czyli mówiąc prościej, spalają je pozostawiając zgliszcza. Jeden wolny rodnik to jedno zniszczone białko, co oczywiście nie jest poważnym problemem, ale jeśli pomnoży się to razy miliard cząsteczek, problem staje się gigantyczny. Każde takie uszkodzenie to potencjalne źródło choroby nowotworowej. Sok noni posiada cały szereg substancji, które są w stanie wyłapywać wolne rodniki na różne sposoby.

Druga kwestia to fakt, że sok noni to produkt w pełni naturalny spełniający założenia medycyny holistycznej. Podawanie zwykłych leków medycyny zachodniej powoduje zawsze jakieś rozregulowanie organizmu. Potrafią one działać świetnie, ale maja efekty uboczne, ponieważ zamiast działania na cały system, stymulują tylko jego fragment burząc delikatną równowagę biologiczną. Sok noni to element prawdziwej rośliny, czyli przeniesienie jednej równowagi biologicznej na warunki drugiej równowagi biologicznej, co gwarantuje nam pełne bezpieczeństwo jego stosowania.

10 Maj

Zdrowotne właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy, tłoczony na zimno, to produkt doceniany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i na płaszczyźnie stricte zdrowotnej.
Zalety oleju kokosowego powinny docenić przede wszystkim osoby, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej i poszukują skutecznej broni. Znajdujące się w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe zamiast w tkankę tłuszczową zamieniają się w energię, przyczyniając się docelowo na spalanie tłuszczu.
W rzeczywistości oznacza to, że posiłek z dodatkiem oleju kokosowego to prosty sposób na spalanie kalorii, a docelowo utratę zbędnych kilogramów. Warto wspomnieć, że produkt ten jest bardzo sycący, szybko zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu między posiłkami.
Ponadto olej kokosowy zapobiega rozwojowi chorób sercowo-krążeniowych, wspomaga leczenie cukrzycy, niweluje oznaki demencji starczej, a także posiada właściwości porównywalne z antybiotykami.
Produkt ten powinny regularnie spożywać osoby aktywne fizyczne, głównie sportowcy uprawiający dyscypliny wysiłkowe.